Co říkáme na BAREFOOT

Co říkáme na BAREFOOT 

Téma barefoot je v současné době velmi diskutované a rozděluje rodiče dětí do dvou táborů. Opatek či bez opatku, stélka s klenbou, rovná nebo úplně bez stélky? Ani doktoři nejsou jednotní, ortopedi mají raději pevnější obuv s opatkem a klenbou, fyzioterapeuti dávají přednost přirozenému vývoji nožiček bez pomoci. A jak se v tom má pak obyčejný člověk vyznat :-)

V našem obchodě zastáváme názor, že dokud u dítěte nepřevládá chůze nad lezením, pak opatek není pro takového mrňouska vhodný. Při lezení může opatek dítě tlačit vzadu do nožiček a dítě pak, aby tomuto tlaku uniklo, nožičky vytáčí a ne vždy správným směrem. 

Jakmile se dítko rozchodí, pak záleží na rodičích, pro který směr obouvání se rozhodnou. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že barefoot botky jsou velmi pohodlné, ovšem my dospělí si uvědomujeme, zda nám obuv vyhovuje či nikoliv a případně ji odložíme. Tuto možnost děti nemívají. Často mají botky jen jedny max. dvoje a především malé děti neumějí ještě vyjádřit, co jim na obuvi nevyhovuje. 

Proto jsme raději, když je dítě zkontrolováno fyzioterapeutem či podiatrem (opravdu je to PODIATRIE), kteří dítko zkontrolují od krku až po paty a řeknou, zda je barefoot obuv pro ně vhodná. Pak ani my nemáme problém Vám takové botičky prodat. Tyto kontroly by se měly 1x ročně opakovat, neboť do tří let má většina dětí nožičky naprosto zdravé, ale mezi třetím až pátým rokem se začnou projevovat dědičné dispozice. A protože všechno špatné se dědí, pak tedy i sklony k ortopedickým vadám např. tzv. vpáčeným kotníkům (valgozní kotníky), vadnému držení těla, či plochým nohám. A jsou ortopedické vady, kterým barefoot obuv může odpomoci a vady, pro které je nošení bare obuvi nevhodné např. problémy s páteří. 

Celkově barefoot obuv doporučujeme do měkkého nerovného terénu (tráva, kamínky, písek), kde má chodidlo možnost pracovat a nedoporučujeme na tvrdé povrchy (dlažba, asfalt), kde nohy a záda trpí nárazy o tvrdý povrch. 

Výhody barefoot - obuv je velmi pohodlná, ohebná, široká, takže prsty mají dostatek prostoru, bez opatku a klenby nijak nepomáhá ani nelimituje vývoj nohou. 

Nevýhody barefoot - již nyní se ví, že noha se během několika let hodně rozšíří, je pak nemožné nosit klasické boty, balerínky či např. cyklistickou obuv či kopačky. Barefoot není vhodné pro lidi s bolavými zády (např. vyhřezlá plotýnka), neboť tenká podrážka obuvi netlumí nárazy do zad a páteře.