Jakou zimní obuv vybrat pro své dítě

Jakou zimní obuv vybrat pro své dítě  

Zima se pomalu blíží a brzy nastane čas na koupi zimních botiček. Jaké vybrat? Je potřeba zvážit věk dítěte i jeho celkovou aktivitu. 

Rozlišujeme několik druhů obuvi dle materiálů a voděodolnosti. 

Kožená obuv je prodyšná, tedy odvádí částečně pot z obuvi ven a přitom vydrží nepromoknout cca 25 minut bez impregnace, s kvalitní impregnací můžete voděodolnost protáhnout až na 40 minut. 

Membránová obuv je též prodyšná, a díky membráně je více voděodolná než kožená obuv. Z membrán doporučujeme Gore-tex, SympaTex nebo Tepor. Tyto membrány jsou velmi kvalitní, stoprocentně voděodolné a výrobce ručí za jejich nepromokavost. Obyčejné membrány často vydrží jen okolo hodiny ač často výrobce píše něco jiného. U nás tyto membrány označujeme jako hodinové viz záložka Popis v detailu zboží. 

Gumové sněhule, jsou účelové boty, nedýchají, jsou určeny pouze do sněhu a mrazu. Bývají těžší a neohebné. Výjimkou jsou např. sněhule Demar Mammut, které jsou lehké, široké, s vyjímatelnou vložkou z pravé ovčí vlny. 

Pokud se dítě teprve učí chodit či chodí krátce, doporučujeme spíše koženou obuv, neboť takové děti ještě membránovou obuv většinou nevyužijí. Nebývají venku dlouho a často si rychleji namočí oblečení než obuv. Sněhule pro tyto děti nedoporučujeme, neboť děti v nich neumějí vůbec chodit. 

U větších dětí a hlavně s nástupem do školky pak rodiče již nemohou tolik na děti dohlédnout, proto doporučujeme membránovou obuv. Díky membráně nehrozí promočení a rodiče nemusí řešit náhradní obuv. Někteří operují tím, že je membránová obuv dražší, ovšem pokud pořizujete dětem koženou obuv a zároveň sněhule na výměnu, pak Vás to vyjde cenově stejně a k tomu musíte hlídat mokré ponožky.  Z membránové obuvi můžeme po vlastní zkušenosti doporučit pro užší nožičky SUPERFIT, RICHTER nebo RICOSTA, pro širší nožičky VIKING nebo PRIMIGI viz délky a šířky obuvi uvedené v detailu zboží - záložka Popis

Doufáme, že jsme Vám trochu pomohli a budeme se těšit buď na eshopu či v kamenné prodejně Botička Litoměřice.