Jak správně změřit dětem nožičky

Jak správně změřit dětem nožičky

Všichni rodiče většinou již při pořizování prvních botiček zjistí, že neexistuje jedna délka určená pro každou velikost. Co výrobce, to jiné délky a šířky obuvi. Dokonce i stejný výrobce, ovšem botičky s různými podešvemi (podrážkami) a již se liší v délce i šířce. Výhodou je, když můžeme botičky dítěti vyzkoušet v kamenné prodejně. Ovšem spousta rodičů tuto možnost z různých důvodů nemá a tak volí nákup přes eshop. 

Jak v tomto případě postupovat?

Nejdůležitější je co nejpřesněji změřit délku a šířku obuvi. V naší prodejně máme několik měřidel (Plus 12, Clever Mess, VTR aj.), ovšem všechna tato měřidla bereme čistě jako orientační, nejlepší je totiž nožičku obkreslit. Abychom předešli zbytečnému přidávání milimetrů způsobeným šířkou tužky, je dobré nožičku přitisknout např. ke zdi či ještě lépe do rohu krabice. Na druhé straně nožičky uděláme čáru v nejširším místě. V případě měření šířky nožičky to bývá v místě kloubů za prstíky. V případě délky to bývá před palcem, u některých dětí ovšem bývá druhý prst delší než palec. 

TIP od zákaznice - pokud dítko nechce stát, udělá vyšší placku z plastelíny a nechá dítě po ní přejít. Tím získá přesný otisk nožičky, který lze lehce změřit. 

Ke změřené délce doporučuje připočítat nadměrek 8-12 mm.

U dětí, které se teprve učí chodit doporučuje nadměrek spíše do 1 cm, aby si nezakopávaly o špičky a botičky pro ně nebyly nebezpečné. Větší děti už často unesou nadměrek až 15 mm. U klasických bačkůrek doporučujeme nadměrek pouze 5 mm, protože pak se bačkůrky vyzouvají. Bačkůrky na suchý zip pak unesou nadměrek opět až 1 cm.  U sandálek doporučujeme nadměrek do 12 mm, neboť pak to vypadá, že dítě nemá prsty. 

Při zkoušení botiček zkontrolujte i šířku obuvi. Nespoléhejte pouze na šířku stélky, neboť stélky bývají často o 0,5 cm užší než samotná vnitřní šířka obuvi. Proto uvádíme v detailu zboží často jak šířku samotné stélky tak vnitřní šířku obuvi. 

Počítejte, že nožičky dětí nerostou plynule, ale skokově. Dětem do cca 3 let "skáčou" přibližně každé 3 měsíce zhruba o 0,5 cm. Po třetím roce se růst zpomaluje.  

Délky i šířky naší obuvi naleznete v detailu zboží v záložce Popis.